پلیساکاریدها ، پلیمر منوساکاریدها هستند. از نظر تنوع در ساختمان ممکن آنها ، بخصوص در اندازه زنجیر و انشعاب ، قابل مقایسه با پلیمرهای آلکنی هستند، ولی طبیعت در ساختن چنین پلیمرهایی بسیار محافظهکار است. سه تا از فراوانترین پلی ساکاریدها ، سلولز ، نشاسته و گیلکوژن می باشند که از منومر گلوکز مشتق شدهاند.
پلیساکاریدی با ساختمان مشابه با آمیلوپکتین ولی با شاخههای بیشتر (یکی به ازای هر واحد گلوکزی) و با ابعاد بزرگتر (با وزن مولکولی به بزرگی یکصد میلیون) ، گلیکوژن است. این ترکیب از نظر بیولوژیکی مهم است، زیرا یکی از پلیساکاریدهای اصلی برای ذخیره انرژی در انسان و حیوانات است و نیز به دلیل اینکه در دسترسترین منبع گلوکز بین وعدههای غذا و در مواقع فعالیت فیزیکی (سختکاری) میباشد، از اهمیت زیادی برخوردار است.
این ماده در مقادیر نسبتا بالا ، بخصوص در جگر و در محلهای غیر فعال ماهیچهها ذخیره میشود.
مراحل تبدیل گلیکوژن به گلوکز
روشی که سلولها از این ذخیره انرژی استفاده میکنند، داستان جالبی در بیو شیمی است. آنزیم خاصی به نام فسفریلاز ، ابتدا گلیکوژن را به مشتقی از گلوکز D-α- گلوکوپیرانوزیل 1- فسفات تبدیل مینماید. این تبدیل ، در یکی از محلهای غیر کاهنده گروههای قندی مولکول گلیکوژن صورت میگیرد و مرحله به مرحله پیش میرود (یک مولکول در هر مرتبه). محدودیت عمل فسفریلاز
فسفریلاز ، پیوند 6,1-α- گلیکوزیدی را نمیتواند بشکند. به محض اینکه به چنین انشعابی نزدیک شود (در حقیقت به محض اینکه به پایانه ای برسد که چهار واحد با چنین پیوندی فاصله دارد)، متوقف میگردد. ترانسفراز
در این لحظه ، آنزیمی دیگری به نام ترانسفراز وارد عمل میشود که میتواند این مجموعههای سه واحدی گلوکوزیل پایانهای را از یک شاخه به شاخه دیگر تغییر محل دهد. این فرایند ، یک پسمانده گلوکزی را در انشعاب باقی میگذارد. در این حالت ، به سومین آنزیم نیاز داریم تا آخرین مانع را برای بدست آوردن یک زنجیر مستقیم جدید از میان بردارد. این آنزیم ، مخصوص نوع پیوندی است که باید شکسته شود و آن ، 6,1-α گلیکوسیداز است که به نام آنزیم مستقیم کردن زنجیر نیز شناخته شده است. زمانی که این آنزیم ، وظیفه خود انجام داد، فسفریلاز میتواند به تجزیه زنجیر گلوکز ادامه دهد تا به شاخه دیگر برسد و این عمل ، ادامه پیدا میکند. مسیرهای گلوکز آزاد شده از گلیکوژن
گلوکز آزاد شده از گلیکوژن به 2- اکسوپروپانوتیک (پروویک) اسید ، از یک مسیر پیچیده (گلیکولیز) که شامل تعدادی آنزیم است، تبدیل میشود. سپس این اسید ، محصولهای مختلفی بدست میدهد که به ارگانیسم مربوط و شرایط موجود بستگی دارد. در یک محیط هوادار (پُراکسیژن) ، ادامه اکسیداسیون منجر به تشکیل H2O و CO2 ، همراه حداکثر انرژی میشود. |